Uwaga! Szaleni naukowcy
wkraczają do kuchni!
Kuchnia molekularna swoją nazwę zawdzięcza pojęciu molekuły, czyli cząsteczki. Wszystko zaczęło się za sprawą pochodzącego z Węgier fizyka Nicholasa Kurti oraz francuskiego chemika Hervé Thisa, którzy pod koniec lat 80. XX wieku badali wzajemne oddziaływanie związków chemicznych zawartych w żywności oraz ich zachowanie w danej temperaturze i środowisku.
Uczestnicy pod okiem naukowców potraktują znane produkty spożywcze jak laboratoryjne substancje. Zdrowe, soczyste owoce i warzywa zamienią się w zbiory molekuł, które poddane zostaną nisko- i wysokoobrotowej obróbce mechanicznej. Rozbite na cząsteczki składniki jedzenia zostaną wystawione na działanie ekstremalnie niskiej temperatury minus 196°C.
Uczestnicy sprawdzą wpływ alginianu sodu, chlorku wapnia i agaru na różne produkty żywnościowe. Kontrolowane procesy fizyczno-chemiczne i niecodzienne składniki pozwolą przyrządzić ekstrawaganckie potrawy, a znane smaki przyjmą zaskakujące formy. Smakołyki z zajęć wynosimy w brzuchach!
Realizowane cele
- historia kuchni molekularnej
- poznacie procesy fizyczno-chemiczne, które zachodzą podczas przyrządzania jedzenia
- samodzielne wykonywanie eksperymentów
- rozwijanie zdolności manualnych
- jaki jest wpływ bardzo niskich temperatur na produkty spożywcze
- poznacie nowe formy znanych smaków
- umiejętność posługiwania się podstawową aparaturą laboratoryjną
- poznacie przemiany fazowe prowadzące do zmiany stanu skupienia materii
- poznacie nowe smaki i ekstrawaganckie potrawy
Minimalnie 15 osób lub 750 zł
Do podanej ceny doliczamy koszty logistyki (powyżej 25 km od naszej siedziby)
W przypadku zajęć zdalnych (online) wysyłamy zbiorczo materiały do warsztatów na podany adres lub do paczkomatu inPost
Podstawowe informacje
- Forma zajęć Online, Mobilne
- Liczba uczestników 25
- Czas trwania 60-90 minut
- Język Język polski, Język angielski