Strona główna » Warsztaty » Kuchnia molekularna


Kuchnia molekularna


  • Zaktualizowano: październik 2024
  • wiele lokalizacji

Uwaga! Szaleni naukowcy 
wkraczają do kuchni!

Kuchnia molekularna swoją nazwę zawdzięcza pojęciu molekuły, czyli cząsteczki. Wszystko zaczęło się za sprawą pochodzącego z Węgier fizyka Nicholasa Kurti oraz francuskiego chemika Hervé Thisa, którzy pod koniec lat 80. XX wieku badali wzajemne oddziaływanie związków chemicznych zawartych w żywności oraz ich zachowanie w danej temperaturze i środowisku.

Uczestnicy pod okiem naukowców potraktują znane produkty spożywcze jak laboratoryjne substancje. Zdrowe, soczyste owoce i warzywa zamienią się w zbiory molekuł, które poddane zostaną nisko- i wysokoobrotowej obróbce mechanicznej. Rozbite na cząsteczki składniki jedzenia zostaną wystawione na działanie ekstremalnie niskiej temperatury minus 196°C.

Uczestnicy sprawdzą wpływ alginianu sodu, chlorku wapnia i agaru na różne produkty żywnościowe. Kontrolowane procesy fizyczno-chemiczne i niecodzienne składniki pozwolą przyrządzić ekstrawaganckie potrawy, a znane smaki przyjmą zaskakujące formy. Smakołyki z zajęć wynosimy w brzuchach!

Realizowane cele
  • historia kuchni molekularnej
  • poznacie procesy fizyczno-chemiczne, które zachodzą podczas przyrządzania jedzenia
  • samodzielne wykonywanie eksperymentów
  • rozwijanie zdolności manualnych
  • jaki jest wpływ bardzo niskich temperatur na produkty spożywcze
  • poznacie nowe formy znanych smaków
  • umiejętność posługiwania się podstawową aparaturą laboratoryjną
  • poznacie przemiany fazowe prowadzące do zmiany stanu skupienia materii
  • poznacie nowe smaki i ekstrawaganckie potrawy
50 zł od uczestnika
Minimalnie 15 osób lub 750 zł
Do podanej ceny doliczamy koszty logistyki (powyżej 25 km od naszej siedziby)
W przypadku zajęć zdalnych (online) wysyłamy zbiorczo materiały do warsztatów na podany adres lub do paczkomatu inPost
Ta oferta nie posiada jeszcze dodanych opinii. Skorzystaj z niej i dodaj pierwszą.