WŁOSKA PIZZA/PIEROGI ŚWIĄTECZNE, WARSZTATY
Podobno potrawę w rodzaju pizzy podawali już starożytni Grecy. Były to płaskie chleby
posmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. Z Grecji trafiły one do starożytnego Rzymu. Po
sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie
stosować sos pomidorowy.
To początek naszej przygody, na którą zapraszamy młodych śmiałków, po krótkiej prezentacji,
każdy własnoręcznie skomponuje przepyszny włoski przysmak.
Następnie przejdziemy do warsztatów. Tym razem stworzymy mały upominek, który dzieci zabiorą
ze sobą do domu.
W programie;
• Warsztaty wypieku pizzy – każdy uczestnik pozna proces tworzenia tego smakołyku,
własnoręcznie wałkując ciasto, formując i komponując skład swojej pizzy;
• Do dyspozycji młodych kucharzy sprzęt: fartuszki kucharskie, wałki, stolnice, składniki i dodatki
smakowe do wykonania pizzy;
• Wypiek autorskich „dań” w piecu przez kucharza;
• Wielka uczta i degustacja pizzy + picie dla każdego kucharza.
Warsztaty pod okiem naszych animatorów (grupa wybiera warsztat, który chce realizować):
- Glina – ten przyjazny materiał pozwoli Ci w pełni wykorzystać wyobraźnię, stworzysz dzieło które może przetrwać tysiące lat.
- Decoupage – ozdabiaj przedmioty codziennego użytku, nadaj im unikatowy charakter.
- Malowania na torbach – nauczymy Cię tworzyć i wykorzystywać szablony, porządna torba na zakupy każdemu się przyda.
- Bransoletki ze sznurka- tworzenie biżuterii przy użyciu sznurka, koralików, gumek różnymi technikami
- Eko Ozdoby - z drewnianych krążków stworzymy podstawki na kubki oraz amulety
Realizowane cele
- Edukacja
- Rekreacja
- Integracja
Min. 40 os. + 3 op. 240 zł
Min. 31 os. + 3 op. 270 zł
Min. 20 os. + 2 op. 290 zł
Podstawowe informacje
- Liczba uczestników 20-200
- Czas trwania jednodniowa